In de Amandelbloesem werd 28 februari een informatie avond georganiseerd door WormerWonen i.s.m. Babel over plannen voor nieuwe ouderenwoningen. Vorig jaar juli organiseerde Babel samen met WormerWonen een discussiebijeenkomst om te brainstormen over de randvoorwaarden van de nieuwbouw.

Voor de informatie avond van 28 februari heeft WormerWonen drie architecten gevraagd een schetsontwerp te maken voor ca.  40 woningen  op de plaats van het Vinkennest. De drie bureaus die meedoen zijn Nunc architecten en Hooijschuur architecten uit Zaanstad en BBHD architecten uit Alkmaar.  Met de nieuwe fase in het project wordt verder invulling gegeven aan een stijgende behoefte van alternatieve huisvesting  voor senioren. Naast een woonfunctie kent het gebouw ook ontmoetings- en optionele zorgfunctie in één gebouw. WormerWonen werkt hierbij nauw  samen met gemeente Zaanstad, Stichting Mies. De Zorgcirkel en vereniging De Bloesem.

Zo’n 125 geïnteresseerden meldden zich dinsdagavond bij de Amandelbloesem voor een discussie over de nieuwbouw van ca. 40 woningen op de plaats waar nu het Vinkennest staat. Onder de geïnteresseerden bevonden zich o.a. omwonenden, bewoners van de Amandelbloesem, mensen van lokaal architectuurcentrum Babel en een afvaardiging van de gemeente Zaanstad. Na een korte introductie door John van Nimwegen, directeur WormerWonen, werden de plannen bij de planborden door de architecten toegelicht.

 

 

 

 

 

 

Er waren 3 groepen, die in een carrousel langs alle plannen gingen en vragen aan de architecten konden stellen. De plannen van Nunc en Hooijschuur kennen een laagbouw en een hoogbouw.  BBHD heeft de woningen in een hoogbouw ondergebracht. De verbinding  en bereikbaarheid tussen de nieuwbouw en het bestaande deel en het restaurant – dat een spilfunctie moet vervullen in de plannen – was door alle drie op verschillende manieren opgelost.

De aanwezigen waren zeer geïnteresseerd en reageerden positief kritisch op de plannen. Men wilde informatie over de grootte van de woningen, het parkeren, de situering van het nieuwe gebouw t.o.v. de bestaande bebouwing. Maar ook hoe de verbinding en bereikbaarheid was tussen nieuwbouw en restaurant. Eveneens was men geïnteresseerd in de tuin en het water op het terrein.

Presentatie BBHD architecten

Presentatie Hooijschuur architecten

Presentatie Nunc architecten

 

 

 

 

 

 

Na afloop kon men per plan een kaartje invullen met vragen over:

–  wat men van de plannen vond en waarom
–  wat positief werd  gewaardeerd en waarom
–  en wat men minder positief waardeerde en waarom

De kaartjes kon men deponeren in een bus. De opmerkingen zullen bekeken worden en meegenomen bij het definitieve ontwerp dat een van de architecten uiteindelijke voor het plan gaat ontwerpen. Dat plan zal opnieuw aan de bewoners worden voorgelegd en aan de gemeente worden aangeboden voor goedkeuring.  Met dit initiatief is een mooie start gemaakt voor het leven, wonen, eten en ontmoeten in de Noordelijke Zaanstreek.

Na afloop werd er nog geanimeerd nagepraat en vragen gesteld aan de architecten en de mensen van WormerWonen.

 

Verslag van Ria Steenaart – 28 februari 2017

 

Gevolg van bovenstaande bijeenkomst: 1 mei 2017 – Bericht over nieuwbouw Amandelbloesem

 

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer