Parteon Architectuurprijs

Parteon Architectuurprijs

Parteon Architectuurprijs

Donderdag, 19 april 2012

11 bouwwerken genomineerd voor de Parteon Architectuurprijs Zaanstreek 2010-2011

De selectiecommissie van Stichting Babel had zo’n 120 grotere bouwprojecten in de Zaanstreek bezocht die in 2010 of 2011 gereed waren gekomen. De bouwwerken die in 2010 en 2011 voor inwoners van Zaanstad het meest zichtbaar waren, waren de bouwwerken in en rond Inverdan. Maar ook op andere plekken in de Zaanstreek was behoorlijk veel nieuws gebouwd. Aandacht en waardering door de prijs voor de kwaliteit van ook deze architectuur was daarom zeker de moeite waard!

Naast de 4 grote bouwcomplexen in Inverdan waren nog 7 heel verschillende andere bouwwerken ditmaal genomineerd voor deze Zaanse architectuurprijs:

1. Het nieuwe Stadhuis in Inverdan van Soeters Van Eldonk Architecten
2. Voorbouw Saentower met winkels en woningen in Inverdan van Dok Architecten
3. Hermitage Shopping / De Tsaar Nieuw Rustenburg in Inverdan van Rijnboutt
4. Intell Hotels Amsterdam-Zaandam in Inverdan van WAM architecten (©ontwerp: Molenaar & Van Winden architecten/WAM architecten)
5. 110 woningen met als thema  “Het Nieuwe Bouwen” fase 3e in Saendelft van MB Architecten
6. Uitbreiding basisschool het Dok aan de Tjotterlaan in Zaandam van Wim Klaassen Architect
7. “Luikse Hoven” 44 woningen (9 huur/35 koop) in Zaandam van Heren5 Architecten
8. De Conrad, in de toren  83 appartementen en 247 woningen/appartementen eromheen in Zaandam van HM Architecten
9. Het Zaans fietsenpakhuis aan de Vinkenstraat in Zaandam van NUNC Architecten
10. Fastfoodrestaurant (KFC en MacDonalds) aan de Stormhoek in Zaandam van Alt-M Architecten
11. De gemeentewerf met milieustraat aan het Skoon in Oostzaan van Onno Vlaanderen Architekten

Het Noordhollands Dagblad besteedde een hele pagina met foto’s en uitgebreidere informatie over al deze bouwwerken.

Jury en prijsuitreiking
Voor de jury was het geen eenvoudige opgave om uit de indrukwekkende nominatielijst een winnaar te benoemen. De jury  bestond dit jaar uit de volgende prominente leden: Hans van Heeswijk (architect), Hans Ibelings (architectuurhistoricus), Karen van Vliet (stedenbouwkundige), John Kerssens (architect),  Rudy Uytenhaak (architect) en Rein Willems (directeur Bouwfonds).
Gerrit Teders,voorzitter van Stichting Babel, vervulde zoals gebruikelijk zonder stemrecht de rol als voorzitter van de jury.  Op 20 maart bezocht de jury alle genomineerde bouwwerken om  de winnaar van de Parteon Architectuurprijs Zaanstreek 2010-2011 te bepalen.

De feestelijke prijsuitreiking (alleen voor genodigden) vond plaats op donderdag 19 april in het hoofdkantoor van Parteon aan het Dick Laanplein in Wormerveer.
Na deze uitreiking kwam er een expositie met informatie over alle projecten op verschillende locaties in de Zaanstreek die voor iedereen te bezichtigen zou zijn.

Eerdere winnaars
In 2006 werd de prijs voor het eerst uitgereikt.  Parteon wil met deze prijs nadrukkelijk nieuwe bouwprojecten onder de aandacht brengen in de Zaanstreek, waarbij alle betrokken partijen worden geëerd; architect, opdrachtgever, aannemer en adviseurs. Eerdere winnaars waren De Vouw van Afvalzorg in Nauerna, A8ernA onder de A8 in Koog aan de Zaan, de waterwoningen aan het Zwet te Wormer en het wooncomplex De Schepenhof in Zaandam . De winnaar ontvangt een kunstobject ontworpen door beeldend kunstenaar Bert Neelen, dat een prominente plaats op of in het bouwwerk krijgt. Zowel de opdrachtgever als de architect krijgen allebei een kleinere replica.

Lezing (Allard Jolles) Parteon 19 april met afbeeldingen

Verslag Parteon Architectuurprijs 2010-2011

 

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer