Woonportretten_Cultuurgebou1 t/m 29 februari 2012

Wie droomt er niet van een zelfbedacht huis dat volledig is afgestemd op zijn eigen leven? Een plek waar je dagelijks ‘thuis’ komt. Zowel woningzoekenden als aanbieders experimenteren in toenemende mate met deze mogelijkheid. Het aantal voorbeelden waarbij bewoners als groep in een vroeg stadium zijn betrokken bij de planvorming groeit. De verzamelnaam voor dit soort woningbouwprojecten is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

In deze tentoonstelling waren tien van dergelijke particuliere woningbouwprojecten te zien, waarbij de ervaringen van bewoners en architecten, de ontwikkelingen en het eindresultaat waren vastgelegd.
De expositie toonde dat het bouwen van een eigen huis niet alleen is weggelegd voor mensen met een bovengemiddeld inkomen. De geselecteerden projecten waren Ithaka’s Secret Garden (Almere), Mi Akoma Di Color (Amsterdam), Klushuizen Sint Marten (Arnhem), Starterswoningen (Casteren-Bladel), Het Kwarteel (Culemborg), De Zonnespreng (Driebergen), HuurWensWoningen (Enschede), Veld van Klanken (Hoogvliet), De Kersentuin (Utrecht), Atelierwoningen (Vijfhuizen).
Alle deze projecten getuigden van vrijheid, ruimtelijkheid, architectuur en diversiteit.

De tentoonstelling is eerder te zien geweest bij Podium van Architectuur in Haarlemmermeer en Architectuurcentrum Aorta in Utrecht en speciaal deze maand naar Zaandam gehaald in samenhang met de Babel discussieavond op 15 februari over dit onderwerp.

De officiële opening van de expo was op 1 februari om 17.15 uur door wethouder Dennis Straat (inloop 16.15 uur einde ongeveer 18.00 uur)

 

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer