P1220963 IMG_4684 IMG_4694Vrijdag,
20 april 2012

 

 

 

 

Pleinen zijn er in allerlei soorten en maten. Ze hebben meestal een duidelijke (sociale) functie, maar er zijn ook genoeg ‘zomaar’ pleintjes, die er schijnbaar functieloos bijliggen. Soms zijn pleinen een bron van jarenlang getouwtrek. Men kan het dan maar niet eens worden over de functie en inrichting omdat er veel belangen en potentiële gebruikers zijn. Maar altijd zijn het de pleinen waar het stedelijk leven zich afspeelt, zoals demonstraties en zelfs revoluties. De excursie wordt vooral een inspirerende zoektocht naar kwaliteit en naar aspecten die dat zichtbaar maken. Of de ontdekking dat dit, ondanks goede bedoelingen, toch net niet gehaald wordt.

Deze fietsexcursie start in de Spaarndammerbuurt, waar de fietsen klaar zullen staan. Er wordt een reis in de tijd gemaakt vanaf de Amsterdamse school via de binnenstad naar ‘de Basel’, waar Jouke van der Werf een verhaal houdt over de Amsterdamse pleinen. Na de lunch – op een interessante plek – wordt o.a. gefietst naar ‘het Funen’ winnaar van de Gouden Piramide) en het Kastanjeplein (d.m.v. een publieksenquête uitgeroepen mooiste plein van Nederland) met een toelichting van de ontwerpers.

Kijk hier voor het verslag van de excursie kwaliteit openbare ruimten

 

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer