pietzwart4 pietzwart3 pietzwart2

Zondag
24 juni 2012

 

 

 

 

 

Film over de in Zaandijk geboren typograaf, fotograaf en industrieel ontwerper Piet Zwart (1885 – 1977). ‘Alles Moet Nieuw’ vertelt het verhaal van deze innovatieve ontwerper en kunstenaar die streefde naar verandering, maar opliep tegen de beperkingen van zijn tijd. Als industrieel ontwerper is Piet Zwart het meest bekend van zijn ontwerp van de Bruynzeel prefabkeuken uit 1937 die nog steeds verkocht wordt. Een uitgelezen gelegenheid dus om de Zaanse Dag van de Architectuur met als thema Voedsel en Architectuur met deze documentaire af te sluiten!

De documentaire bood een groots overzicht van zijn werk, waaronder zijn baanbrekende grafische werk voor de Nederlandse Kabelfabriek (NKF) en de PTT en bevat een schat aan uniek archiefmateriaal. Zwart had affiniteit met het constructivisme van El Lissitzky en het Dadaïsme van Kurt Schwitters.
Internationaal genoot Piet Zwart de reputatie van icoon van de innovatie. Aan de hand van interviews met zijn kinderen, persoonlijke brieven, foto’s en animaties die zijn werk letterlijk tot leven brengen, ontstaat er een persoonlijk portret van een man die leefde om te vernieuwen.

Sherman De Jesus maakt films over kunst en over kunstenaars die succesvol op internationale festivals werden vertoond. De Jesus werkte op dit moment aan een documentaire over de late artistieke erkenning in Nederland van Willem de Kooning.
Sherman De Jesus verzorgde zelf een toelichting bij deze film en – onder leiding van Hans Bosma, persvoorlichter en journalist –  beantwoordde hij vragen van het publiek.

Verslag van de BabelCinema

 

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer