Poster 53 oktober t/m 22 november 2012

“FUSION is geen stijl maar een houding; een strategie van de open geest, die geen taboes aanvaardt”, aldus architect Wilfried van Winden. De toenemende diversiteit van culturen en subculturen in de moderne samenleving vraagt om een nieuwe architectonische strategie. FUSION architectuur is een pleidooi van WAM architecten voor een sierlijke architectuur in een open samenleving en staat voor een inventieve wijze van mengen en verbinden van heden en verleden, van Oost en West, van traditie en vernieuwing, van high en low culture van romantiek met rationaliteit en van abstracte en figuratieve architectuur. Met FUSION worden nieuwe expressies gemaakt die beantwoorden aan specifieke culturele en lokale wensen en gewoonten. Het ornament – de sierlijke architectuur – levert hier een wezenlijke bijdrage aan.

Met FUSION ambieert Van Winden gebouwen en omgevingen te ontwerpen, waar mensen zich mee identificeren en zich thuis voelen. Hij pleit voor een strategie van de open geest die geen taboes aanvaardt. Vaak resulteert dit in ontwerpen met uitbundige architectonische elementen uit het heden en verleden en uit verschillende culturen die met elkaar tot een nieuwe expressie worden gebracht. Het ornament – de sierlijke architectuur – levert hier een wezenlijke bijdrage aan.

P1280034

P1280060

P1280058

P1280049

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Op de expositie, gehouden in het atrium van de Saen Toren in Zaandam, toonde WAM architecten deze visie aan de hand van tekeni ngen, foto’s, maquettes en een filmpje. Een tiental projecten, waaronder de Oriënt in Den Haag, de Essalam Moskee in Rotterdam, het Inntel Hotel Amsterdam-Zaandam en de uitspanning Knus in Delft.

P1280054 P1280055 P1280061

 
 
 
 
 
 
 
 

De tentoonstelling was te zien van 3 oktober tot 22 november 2012.

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer