Kantoorgebouw -  Eliel Saarinnen - Tallinn 1912 Kumu kunstmuseum - Tallinn - Vapaavuori - 2006 riga (3)13 t/m 16 september 2012

De 4-daagse buitenlandexcursie vond ditmaal na de zomervakantie plaats en had als doel Tallinn en Riga. Beide plaatsen beschikken over  prachtige Middeleeuwse binnensteden die sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst staan van de Unesco. Maar er is natuurlijk meer te zien!

In Tallinn bevinden zich ook enkele fraaie voorbeelden van nieuwe architectuur, zoals het Bezettingsmuseum uit 2003 en het nieuwe kunstmuseum Circulos uit 2006. Eveneens interessant zijn  de functionalistische woningbouwprojecten uit de 30-er jaren, de Sovjet systeembouwhuizen en moderne recent gebouwde woningbouwprojecten.

Riga de hoofdstad van Letland, is met name beroemd om zijn vele gebouwen uit de Jugendstil periode. Natuurlijk heeft ook deze stad inmiddels modernere architectonische bouwwerken, zoals het bankgebouw Hansa Banka. In Riga heeft tevens reeds boeiend hergebruik en modernisering van oude fabrieken voor woningappartementen (Gypsum Factory) en kantoor (Diena) plaatsgevonden. Bij het vertrek uit Riga kon de architectuur nog bekeken worden van het nieuwe vliegveld van Riga.riga (1)

Reisverslag Tallinn en Riga

Reisgids Tallinn-Riga

 

 

 

 

 

 

Groepsfoto

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer