BabelSalon 2012 1120 (11) LHC deeltjesversneller Dinsdag,
 20 november     2012

 

 

 

 

 

 

Het Higgs deeltje heeft in de zomer van 2012 veel opzien gebaard. De commotie rond het experiment in Genève deed denken aan de euforie rond de bevestiging van Einstein’s zwaartekrachttheorie  door de metingen van Eddington tijdens een zonsverduistering in 1919! Maar ook de voortplantingssnelheid van neutrino’s was prominent in het nieuws.

In de Babel Salon van 20 november sprak prof. dr. Sander Bais, hoogleraar emeritus theoretische fysica aan de Universiteitsanderbais van Amsterdam, over grote vragen in de natuurwetenschappen, mogelijke antwoorden en hun betekenis.

Bestaat het Higgs deeltje nu echt en wat is de implicatie hiervan? Hij werd daarover bevraagd door prof. dr. Jaap Franse, hoogleraar emeritus experimentele natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam en voormalig Rector Magnificus van deze universiteit.

Lees hier het verslag van de Babel Salon

Dit was tevens de laatste BabelSalon georganiseerd door Ellie Lissenberg (emeritus hoogleraar criminologie aan de UvA) en prof. dr. Jaap Fransen. Zij hebben de salon-avonden vele jaren met plezier verzorgd en zij werden daarvoor hartelijk bedankt door de voorzitter van Babel, Gerrit Teders.

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer