Basis RGBVrijdag, 26 oktober 2012

Eindhoven als designstad is al sinds de jaren ’80 een begrip. Door het oprichten van een design academie eind jaren ’70 – gesteund door de Eindhovense industrie – ontstond er een kweekvijver voor design. Met het wegtrekken van een groot deel van Philips uit de stad zijn in de overgebleven fabriekspanden ontwerpers en creatieve ondernemers zich gaan vestigen. De fabrieken die eerst gesloten waren voor het publiek zijn nu zo publieke gebouwen geworden.

De Eindhovense Dutch Design Week is Nederlands grootste design evenement (er worden meer dan 120.000 bezoekers verwacht). Het is in 10 jaar uitgegroeid tot iets waar deze transformerende stad zich op een interessante wijze mee profileert. Als uitvloeisel van de jaarlijkse eindexamen tentoonstelling van de ‘Design Academy Eindhoven’, is het een week met een soort festival karakter. Op ongeveer 60 locaties in de stad laten meer dan 1500 vormgever en industrieel-ontwerpers werk en vondsten zien. Variërend van High-end designers tot zwevende talentvolle nieuwkomers. Nu de toekomst, ondanks economisch slechte tijden, ons creatief wordt voor gespiegeld en er veel vertrouwen wordt gegeven aan deze vorm van ‘industrie’ is het wijs om als nieuwsgierig mens je licht op te steken in deze innoverende stad.

Onze aandacht lag op de tentoonstelling in ‘De Witte Dame’ (voormalige gloeilampenfabriek) en presentaties in de                                                                                   voormalige fabrieksgebouwen van Philips in Strijp-S.

IMG_3429 IMG_3411OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Lees hier het verslag van de BabelExcursie binnenland

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer