expo interieur Plaatje citruspersZondag
16 december 2012

 

 

 

 

Uit de vijfdelige BBC-serie the GENIUS OF DESIGN werden 2 delen vertoond. De totale serie is een fascineerde reis door de ontwerpwereld; van de eerste fabrieken uit de Industriële Revolutie tot de studio’s en productielijnen van enkele van de meest invloedrijke ondernemingen van dit moment zoals Apple, IKEA, Ford en Volkswagen. The GENIUS OF DESIGN laat de invloed van design op ons dagelijks leven zien en welke designers de mogelijkheden van de industrialisatie en het kapitalisme hebben gebruikt om het soort producten te ontwerpen waar wij als individuen en samenleving behoefte aan hebben (of juist niet…).

Te zien waren Designs for Living (deel 2) met aandacht voor de vormgeving in de crisisperiode tussen de twee wereldoorlogen. In deze tijd ontstonden ontwerpstromingen van het Bauhaus modernisme tot de meer retro ontwerpen. En, door de mechanisatie konden steeds meer voorwerpen voor steeds meer mensen geproduceerd worden. Objects of Desire (deel 5) startte met design vanaf de jaren ’70.  In de jaren ’80 en aan het begin van de jaren ’90 moet het principe van standaardisatie langzaam ruimte maken voor de droom van individualisering.

Het publiek werd onder leiding van Pieter Brand (artdirector van BrandDesign, vormgever en ontwerper voor maatoplossingen in vorm en functie) bij deze vertoning uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan over de bedoeling en het succes achter dergelijke ontwerpen en de waarde van een designcultuur.

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer