De Zaanse woningbouw architectuur kreeg een nieuwe impuls door een spannend initiatief van woningcorporatie Parteon. Donderdag 15 oktober om 20.00 uur in de Verkadezaal van Fluxus, onthulde Cees van Boven, directeur-bestuurder van Parteon het initiatief en vertelde hij over de ambitie van een “nieuwe Zaanse woning”. “Betaalbaar” en “Zaans” waren de trefwoorden.

Kenmerkende typologieën, materialen, vormen en kleuren zorgden eeuwenlang voor een specifieke identiteit van onze regio. Het vochtige klimaat, het landschap langs de Zaan met de slappe bodemgesteldheid, het vakmanschap van de scheepstimmerlieden en de beschikbare materialen als hout en verf leidden tot de specifieke padenstructuur en Zaanse woningen. De architectuur van het nieuwe centrum van Zaandam refereert op een speelse manier aan deze ‘Genius Loci’. De zoektocht naar voor de Zaanse regio specifieke architectuur komt voort uit de behoefte aan meer herkenbare en karakteristieke woonmilieus. Kunnen architecten tot regio specifieke architectuur komen, die niet traditionalistisch of historiserend is, maar vernieuwend en eigentijds? De interpretatie van Zaanse architectuur in Inverdan maakt de tongen los. Maar de Zaanstreek is groter dan Inverdan, er dienen zich nieuwe opgaven aan en er is ruimte voor nieuwe visies.

Ter inspiratie voor de Zaanse discussie vertelde Haiko Meijer hoe Onix NL, gevestigd in Groningen, gebouwen ontwerpt in een natuurlijke eenheid met hun omgeving. Ontwerpen die op een geheel eigen en eigentijdse wijze inspelen op hun regionale context. Gebouwen die zich zonder traditionalistische verwijzingen hechten in hun omgeving. Projecten ook die zich kenmerken door innovatieve constructies, experimentele structuren en een uitzonderlijke sensitiviteit voor de praktische dimensie. De projecten variëren van stedelijke projecten voor multifunctioneel gebruik tot eengezinshuizen in het landschap.

Belangstellenden voor het BabelDebat waren welkom vanaf 19.30 uur in de Verkadezaal Fluxus, Westzijde 148 in Zaandam.

Lees hier een kort verslag van deze avond

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer