OLYMPUS DIGITAL CAMERA

100_5213

BabelDebat
11 februari 2013

 

 

 

 

 

 

Het noordelijk deel van de Zaan is een bijzondere locatie, waar de Zaan geleidelijk overgaat in het veenweide landschap. Zoals in de rest van de Zaanstreek gaat dit gepaard met grote contrasten. Hier zien we de fabriekscomplexen, meelfabriek Meneba en veevoederfabriek Brokking, als grote mastodonten naast een idyllisch weidegebied. Het “Manhattan aan de Zaan” torent wel 60 meter boven het weidelandschap uit, dit is de echte ’top van de randstad’
Door het wegtrekken van de bedrijvigheid staat dit gebied aan de vooravond van een grote transformatie. Met het herbestemmen van de volumes van de fabrieken neemt de variatie aan functies toe en hiermee de toeloop van de activiteiten. In de plannen wordt uitgegaan van toeristische functies, die worden verweven met het landschap. Maar gaat dat zomaar goed en wat moeten de randvoorwaarden zijn? Wat zijn de kansen en de uitdagingen?

In het Ruimteplan Zaan en IJ, welke het stedenbouwkundig bureau Palmbout voor de gemeente Zaanstad eind 2010 maakte, staat het behoud van dergelijke mastodonten in het landschap als landmarks voorop en wordt kansrijke aansluiting gezien met het achterliggende landschap. Recreatiefaciliteiten zoals jachthavens en horeca liggen voor het grijpen! Maar is dat nog steeds zo in deze wat onzekere tijd? Genoeg redenen dus om juist nu een debat te voeren.
Tjaart Vos, betrokken bij 3Delta (zie www.3delta.nl), gaf een toelichting over de kansen van de herontwikkeling van Brokking. De locatie heeft een weids uitzicht over het water en het natuurgebied Jisperveld. Hier zal – als het aan hen ligt – een combinatie worden ontwikkeld van waterrecreatie, duurzaam wonen en voorzieningen zoals een nautisch sloepenhotel, restaurant en vergadercentrum. Frits Palmboom van Palmbout Urban Landscapes plaatste de herbestemming van Brokking en Meneba in de stedenbouwkundige en landschappelijke situatie van de Noord Zaan. Het debat tussen hen en alle bezoekers werd geleid door mediator Ellen Klaus.

Verslag_BabelDebatActueel De TOP van de Randstad

Voorafgaand aan het debat was er op 9 februari 2013 een rondleiding door de oude veevoederfabriek Brokking.

SONY DSC SONY DSC OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer