foto van stimuleringsfonds

BabelDebat
9 oktober 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Welke effecten kunnen we lokaal verminderen /veranderen op het gebied van luchtvervuiling (o.a. m.b.t. CO2 uitstoot, bebouwing, industrie en verkeer)? En, duurzaamheid betekent ook: Hoe meer je met passieve middelen oplost, hoe kleiner de ecologische voet.

Zes korte presentaties (gevolgd door vragen aan het publiek)  in ‘Pecha Kucha’ stijl over ‘het ideale Zaanstad’. Hoe zou deze er volmaakt uitzien als de beste, alomvattende, efficiëntste ideeën en concepten over duurzaamheid toegepast zouden worden? Welk gezicht zou Zaanstad dan hebben en heeft dit gevolgen voor onze levensstijl? Welke acties kunnen we lokaal verrichten en wat kunnen we veranderen op het gebied van  luchtvervuiling (o.a. m.b.t. CO2 uitstoot, bebouwing, industrie en verkeer)? En, duurzaamheid betekent ook: Hoe meer je met passieve middelen oplost, hoe kleiner de ecologische voet zal zijn.

In een minimarathonsessie presenteerden zes gastsprekers de ideale situatie voor duurzaamheid bij bebouwing, infrastructuur, waterstructuur, energiestromen, groen en het sociale en politieke draagvlak. Deze korte voordrachten van maximaal 5 minuten werden telkens afgesloten met een vragenkwartier, waarbij het publiek de gelegenheid kreeg aan alle zes sprekers vragen te stellen. De ‘Pecha Kucha’ methodiek is een vernuftig evenwicht tussen maximale informatie opname en minimale tijdsbesteding en is afkomstig uit Japan.

De thema’s met sprekers waren: groen (Eva Stache), verkeer (Paul Carree), bebouwing (Wim Klaassen), energie (Martijn van der Hout), water (Nanine Carree), sociaal draagvlak (Rada Ruijter van Phaedrus, de denk- en gespreksgroep van het Zaanlands Lyceum).
De vragenrondes en de einddiscussie stonden onder leiding van Joke Bosch.

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer