Babel2 007BabelDebat
29 januari 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom een debat met de stad?

Zaanstad moet ingrijpend bezuinigen als gevolg van decentralisatie van taken van de rijksoverheid naar de gemeenten, vergezeld van minder middelen dan daar voor nodig is. Tevens zijn de inkomsten van de gemeente als gevolg van de crisis aanzienlijk minder. Dat betekent forse bezuinigingen, zoals u in de krant hebt kunnen lezen. Ook in de stedelijke ontwikkeling van Zaanstad heeft dat consequenties. Het betekent reorganisatie van de organisatie en met minder mensen taken uit voeren. Het betekent ook dat de gemeente niet alles meer kan en meer moet, en dat ook wil, overlaten aan initiatieven die vanuit de stad worden genomen. Door bewoners, samenwerkende partijen, ontwikkelende partijen en corporaties en andere initiatiefnemers. En daar ook meer ruimte voor gaat geven. Samen de stad maken, is een veel gehoord motto. Spontane en organische stedenbouw noemen de vakmensen het.

Maar wat betekent dat eigenlijk?

Is het alleen maar goed dat er minder regelgeving is, biedt dat wellicht nieuwe kansen voor goede initiatieven die tot nu toe steeds gestrand zijn, gaat het een stuk sneller? Is het louter positief, die andere rol van de gemeente? Of zijn er ook risico’s aan verbonden? Krijgen we straks overlast omdat de gemeente te veel toelaat? Gaat de kwaliteit van de stad er onder lijden?

 

Klik hier voor het verslag van dit debat

Hieronder vindt u de presentaties van de gastsprekers

Spontane stad gelukkige stad van Judith Lekkerkerker (Ruimtevolk)

Presentatie van Koos van Dijken (Platform31)

Presentatie van Frans Soeterbroek (Ruimtemakers)

Laatste bericht

Babel blogt over het nieuwe wonen en werken

Vanwege strenge regels in het voorjaar van 2020 omtrent het Covid-19 virus mochten we beperkt naar buiten. Lees hier de blogs in onze serie ‘Wat is voor jou waardevol in je woonomgeving?’ over het nieuwe wonen en werken.

Lees meer

Laatste bericht

Babel blogt over het nieuwe wonen en werken

Vanwege strenge regels in het voorjaar van 2020 omtrent het Covid-19 virus mochten we beperkt naar buiten. Lees hier de blogs in onze serie ‘Wat is voor jou waardevol in je woonomgeving?’ over het nieuwe wonen en werken.

Lees meer