DSC_7037 DSC_7083 DSC_7107

 

 

 

 

 

 

Woensdag, 14 december 2011

De Zaanstreek staat aan de vooravond van veel veranderingen: Blijft het open landschap behouden of groeit het dicht? Wordt de organische wijze van groei van de Zaanstreek nog steeds beschouwd als een belangrijke identiteitsdrager, waarin de streek afwijkt van de rest van de metropoolregio? Woningen worden gerenoveerd of gesloopt – zowel particuliere als huurwoningen -, scholen en bedrijven worden vernieuwd of vervangen door woningbouw en de  invulling van braakliggende terreinen is op dit moment volkomen onzeker. Babel heeft vanaf eind 2010 gezocht naar het Zaanse DNA, in discussieavonden en in diverse activiteiten en antwoord gezocht op deze vragen. De speurtocht naar de typische Zaanse –  in het algemeen gekoesterde –  kenmerken leverde reeds het volgende op: Het Zaanse DNA is bijzonder in zijn eigenwijsheid, organische ontwikkelingsgeschiedenis en soms geheel eigen architectuur en industriële monumenten in een groene en waterrijke omgeving, waarin de Zaan een belangrijke rol speelt.

Met een “Lagerhuisdebat” werd deze zoektocht afgesloten. Babel zou hierna conclusies trekken en mogelijk aanbevelingen formuleren aan het gemeentebestuur over de belangrijke verstedelijkingsopgave in de metropool Amsterdam, die de komende 30 jaar tot ingrijpende transformaties en transities moeten leiden.

In dit Lagerhuisdebat konden alle bezoekers o.l.v. gangmaker Stefan Wijers een interactieve discussie aangaan over de volgende 3 prikkelende stellingen:

1. (Het Landschap) FLORIADE 2022 OP HET GUISVELD !

2. (De woningen/buurt/wijk) WEG MET DE WELSTAND !

3. (De stad) MEER RIJKEN IS GOED VOOR STAD EN WIJKEN ! 

Iedereen –  zowel deskundigen als belangstellenden – was welkom en werd uitgenodigd deze stellingen te verdedigen of te bestrijden, waardoor standpunten konden worden verscherpt. Hierdoor kon het zijn dat een oorspronkelijke tegenstander uiteindelijk toch voorstander van een stelling werd! Alle deelnemers splitsten zich fysiek in deze twee partijen: Door dynamische verplaatsing konden zij zich uitspreken in vóór of tegen.
De onafhankelijke jury, bestaande uit Ellen Holleman en Erik Schaap, bepaalde de beste “debater” die als winnaar met een prijs geëerd werd.

Stadsdichter Bas Husslage beëindigde met een korte column/gedicht de avond, waarmee het jaar van activiteiten en gesprekken rond het thema ‘het Zaanse DNA’ werd afgerond.

Gespreksleider Stefan Wijers  is een veelzijdig en veelgevraagd dagvoorzitter, gespreksleider en moderator. Hij hield de spanning erin en ging altijd op zoek naar de kern van de zaak. Het was bovendien een gangmaker die de tongen los maakte.

Jury:
Ellen Holleman, partner bij Islant atelier voor stedebouw te Zaandam, is ontwerper, adviseur en beeldend kunstenaar in de ruimtelijke ordening in Nederland.
Erik Schaap is mede-auteur van het  boekje “Pluut!” over de ziel en zaligheid van (de bewoners) van de Zaanstreek, en o.a. ook Zaans publicist (m.n. over de 2e wereldoorlog) en ex-raadslid.         

Lees hier het verslag van het Slotdebat Zaans DNA

Lees hier de gedichten van Bas Husslage geschreven tijdens de DNA-slotbijeenkomst                      

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer