Het driedaagse programma KunstEiland werd vrijdagavond geopend met een openbaar debat over de vormgevingsgeschiedenis van het Zaaneiland en de wijze waarop de bewoners en de ontwerpers dit na 15 jaar beleven. Veel bewoners hebben hun woningen aangepast aan hun eigen wensen: van confectie naar maatwerk. Niet alleen de woningen hebben veranderingen ondergaan, ook de openbare ruimte. De centrale groene wig van het eilandplan is opnieuw aangelegd. De terpen zijn opnieuw vormgegeven en er zijn andere typen bomen geplant. Ter voorbereiding op de discussie die ’s avonds met bewoners en andere belangstellenden plaatsvond, werd ’s middag over het eiland gewandeld met de ontwerpers, bouwers en bewoners en worden enkele kenmerkende woningen bezocht.

Tijdens de discussie werd ingegaan op de vragen die hierbij gesteld waren: Wat waren de woonkwaliteiten van het Eiland, zoals het oorspronkelijk was ontworpen? Wat had je destijds verwacht en gehoopt? Wat vind je van het resultaat na 15 jaar? En, biedt het eiland inspirerende aanknopingspunten voor andere woningbouwplannen in Zaanstad als het ware een nieuw Zaans idioom?

De bijeenkomst werd ingeleid door Hans Staller over het proces van ontstaan van het plan, Peter de Ruyter over de ontwerpvisie achter het stedenbouwkundig plan en Rudy Uytenhaakover de ontwerpvisie achter de woningen op het Eiland.
Bij het debat wat hierna volgde waren ook toenmalige ontwerpers Roelf Steenhuis, Gerard Maccreannor,  bouwer Rein Willems van het Bouwfonds en Ted van Galenstedenbouwkundige van de Gemeente  Zaanstad aanwezig. Het debat vond plaats onder leiding van Jacqueline van de Sande, waarbij ook ZaanEiland-bewoners en belangstellenden uitgenodigd werden hun mening te geven.

discussieleider:
Jacqueline van de Sande, directeur Beaumont Communicatie Amsterdam

inleider:
Hans Staller, stedenbouwkundige Gemeente Zaanstad

gastsprekers:
Rudy Uytenhaak, architect
Peter de Ruyter, architect stedenbouwkundig plan bureau Alle Hosper

 

Lasershow

Wachten op de lasershow

Lasershow

 

Ook op zaterdag 10 en zondag 11 september viel bij Kunsteiland veel te beleven: Kunst, in allerlei vormen in en rond ruim 20 woningen, een tentoonstelling in Sarema, activiteiten op het water.

 

 

 

De derde editie van deze unieke belevenis was vernieuwd van opzet en had ook specifieke onderdelen voor de jongere generatie.
Op het KunstEiland-weekend was eveneens een videoregistratie van Lenafilm te zien met interviews van bewoners en kinderen over de woonbeleving op het ZaanEiland.

Kaart Zaaneiland

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor een verslag van de Babeldiscussie_Kunsteiland

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer