Op zaterdag 9 juli is het boekje “Hemmes: de kracht van de onke plek” overhandigd aan wethouder Straat, het consortium Hemmes CV en Afvalzorg. In dit boekje staan de uitkomsten van de workshop BabelKreativ van februari dit jaar. Daarnaast is er, met twee tijdelijke projecten, aan de Hemmes weer wat kleur gegeven. De wethouder was erg enthousiast over deze ludieke actie.

De presentatie van het boekje, samengesteld door architect Nanine Carree, was een vervolg op de BabelKreativ workshop van februari 2011, waar een groep van 25 jonge ontwerpers, stedenbouwkundigen, architecten en kunstenaar zich bogen over een al dan niet tijdelijke invulling van braakliggende terreinen in Zaanstad.

‘Onke’ plekken worden die terreinen genoemd, waar al jaren niets mee gebeurt en door de omgeving meestal als naargeestig worden ervaren. Tijdens de workshop werd alle aandacht gericht op schiereiland de Hemmes, als casus van zo’n ’onke’ plek. De creatieve brainstormsessie leverde een scala aan ideeën op die een inspiratiebron kunnen vormen voor toekomstige plannenmakers bij hun zoektocht naar herontwikkeling van het zwaar vervuilde terrein dat al vele jaren braak ligt.

Deze ideeën zijn gebundeld in het boekje “Hemmes: de kracht van de onke plek” en het eerste exemplaar werd overhandigd aan wethouder Ruimtelijke Ordening Dennis Straat. ,,Er zijn gekken en creatievellingen voor nodig om iets in gang te zetten. Voor een definitieve bestemming van de Hemmes is het nog te vroeg, maar reuring om het gebied onder de aandacht te brengen kan een nieuwe aanzet betekenen’’, aldus Straat.

Ook de secretaris van de Hemmes CV en Jacques Ninaber van Afvalzorg namen de eerste exemplaren van het boekje, vol tijdelijke ideeën voor de Hemmes, in ontvangst.

 

 

 

 

De actie met de bloementuin en de toeristische voorziening vormde de eerste stap in de tijdelijke invulling van het gebied.

Hoe plant je zaden van bloemen op een terrein dat vrijwel hermetisch is afgesloten met hekken?
Stadsdichter Bas Husslage had daar iets op gevonden. Hij kwam met een grote doos aanzetten met bedrieglijk echt lijkende handgranaten die bij nader aanzien uit klei bleken te bestaan en gevuld waren met een assortiment zaden van wilde bloemen.
Het is een Engelse vondst, bedoeld om verwaarloosde gebieden die nagenoeg onbereikbaar zijn toch op te fleuren. Het enige vereiste is een goede worp om het projectiel naar de gewenste plek te sturen, waarna de granaat op de grond uiteenvalt en de zaden vrijkomen. Aan goede en enthousiaste werpers was zaterdag geen gebrek. Tientallen projectielen spatten uiteen op de grond. Als het even meezit, schieten de bloemen de komende maanden de grond uit. Ook is een deel van de hekken rond De Hemmes versierd met kunstbloemen en een informatiebanier, waarop een aantal tijdelijke ideeën staan.

 

 

 

 

 

 

 

Een ludieke actie, bedoeld om de Hemmes op te fleuren met een bloemenpracht.

Even later werd bij het terras van snackbar de Poel een vrolijk versierd drijvend eilandje met palmboom, bloemen en kampeertentje versleept naar de Hemmes om daar te worden afgemeerd.
Met man en macht was gewerkt aan het drijvende eiland, op de kade van de Zaanlandsche Olieraffinaderij (ZOR) in Zaandam. Er werden 9 vaten van 1000 liter per stuk aan elkaar gekoppeld.
Het spannendste moment kwam toen het eiland met een heftruck De Zaan in werd gehesen. Alle vaten waren onderling verbonden met de sterkst mogelijke tie-rips en het geheel werd extra bij elkaar gehouden door brede spanbanden. Vervoer van de bouwplaats was mogelijk dankzij rederij Varen op de Zaan.

 

 

 

 

 

 

 

Dat eilandje, rustend op negen forse jerrycans stond symbool voor de toeristische functie die de Hemmes mogelijk in de toekomst krijgt. Centraal stond ook de verbinding met de omliggende bedrijven en hergebruik.

De afvaart van het eiland was een officieel moment en een groot succes. Onder meer dankzij zo’n veertig aanwezigen, waaronder wethouder Ruimtelijke Ordening Dennis Straat, de secretaris van de Hemmes CV en Jacques Ninaber van Afvalzorg.

Klaar en Bart van Bureau Spelen waren zo vriendelijk om het eiland naar de Hemmes te slepen met hun boot. Dat ging gepaard met fraaie (live) hoornmuziek van Robert-Jan Looysen!

 

 

 

 

 

 

 

De uitnodiging om het vaartochtje met het wiebelende eilandje naar de Hemmes mee te maken, sloeg de wethouder beleefd af. Bas Husslage en verschillende anderen met zeebenen lieten zich niet afschrikken door de harde wind en de golven. Sterker nog: Husslage liet weten een nachtje met zijn zoontje te willen doorbrengen in het tentje op het dobberende eilandje. “Lijkt me spannend.”

Lees hier het verslag van een guerilla nacht op de Hemmes.

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer