In het kader van de gebiedsverkenningen vond deze 1-dags excursie plaats naar een oude industriestad/-regio, die enigszins met de Zaanstreek vergelijkbaar is. De keuze was op Tilburg gevallen, ooit het centrum van de textielindustrie.

Hoe is en wordt in Tilburg omgegaan met de opgaven van vandaag en morgen?

CAST, een zusterorganisatie van Babel, gaf uitleg over de historische achtergronden en de huidige ontwikkelingen in deze regio. Getransformeerde  textielfabrieken tot musea en een bezoek aan het Thomas de Beer terrein (De Pont door Benthem Crouwel, woningen Neutelings Riedijk, seniorenwoningen Wiel Arets en urban villa’s Rudi Uytenhaak)  stonden op het programma. In de binnenstad vond een wandeling door de Goirkestraat (Textielmuseum door Cepezed, Rijghpark door AWG Antwerpen) plaats, een van de oudste straten van Tilburg waarlangs nog altijd wevershuisjes, fabrikantenvilla’s en voormalige textielfabrieken te zien zijn. Ook werden enkele recente woningbouwprojecten bezocht en werd ingegaan op de rol van de gemeente en corporaties bij deze opgaven. De lunch vond plaats in de gerestaureerde stoomketelfabriek van de gebr. Deprez, waar tevens de expo werd bezocht over de herontwikkelingsplannen van de spoorzone. 

Reisgids Tilburg

 

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer