De architectuur binnen Inverdan krijgt steeds meer vorm. Het hotel en het stadhuis zijn spraakmakend en worden volop besproken in de media van binnen-en buitenland. De nieuwe Zaanse architectuur is onderdeel van het nationale architectuurdebat met duidelijke voor- en tegenstanders.

 

 

Op woensdag avond 29 september wilde Babel tijdens deze discussieavond over de Zaanse architectuur een verdieping aanbrengen in het duiden van die architectuur binnen het debat. Is dit het begin van een nieuwe renaissance van de Zaanse architectuur geënt op de trotse houtbouw van de streek, de genius loci? Of wordt het over een paar jaar als gedateerde modegril bij de vuilnisbak gezet?

Voor deze avond werd een tweetal inleiders uitgenodigd, die de Zaanse architectuur vanuit twee invalshoeken bekeken. Enerzijds Piet Vollaard (architectuurcriticus, – schrijver, architect en eigenaar website Archined) vanuit de trends binnen de architectuur historie die zich herhalen, de zogenoemde neostijlen. Anderzijds architect Wilfried van Winden (WAM Architecten), hotel Inntel, die inging op Fusion Architectuur, een nieuwe architectuurstroming die ingaat op de diversiteit van de samenleving en het verbinden van heden en verleden.

Discussieleider was Ted van Galen, stedenbouwkundige

 

 

 

 

 

Verslag discussie _ De architectuur van Inverdan

 

 

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer

Uitgelicht bericht

Podcastreeks (N)ooit gebouwd Zaanstad

In 2024 bestaat gemeente Zaanstad vijftig jaar. Babel kijkt de komende twee jaar voor- en achteruit. In deze podcastreeks spreken we over indrukwekkende bouwplannen die (n)ooit zijn gerealiseerd.

Lees meer